top of page

"Bauernwehr" restaurering April 2024

I første halvdel av April var jeg ferdig med min andre restaurering, dette var av en antagelig reproduksjon av en Bauernwehr, det er hvertfall det den var mest lik på og er enda mer lik på i dag, den ligger for salg på finn.no for 1,800 kr.


Den store kniven er laget i England, produksjonsår er ukjent, speisfikk stål type er også ukjent men den er herdet og jeg antar den er laget av en type høykarbonstål, det eneste som ikke var typisk for en Bauernwehr var at bladet bare var 2mm tykt.


Jeg demonterte kniven fullstendig, det var tidligere en stålplate sveiset på tangen for å forlenge den, og en slags crossguard men den var ikke sentrert og dårlig sveiset, på selve håndtaket var det bare noen lag med bandasje og selvklebende rødt kunstskinn surret rundt.


Jeg har laget nytt håndtak av et økseskaft av ask, med delvis sort kunstskinn, jeg har også laget en "finger guard" som var standard på slike kniver på 14 og 1500-tallet, da disse knivene ble primært brukt av bønder og sivile var ikke knivene designet spesifikt for kamp men for daglige oppgaver, jakt og selvforsvar om det skulle bli nødvendig, derfor hadde de såkalt "finger guard" og et ganske langt blad sammenlignet med andre Kniver.


Jeg har også laget slire til kniven, den er laget av furu med sort kunstskinn utenpå, det er også et stykke sort filt/fløyel i munningen på sliren for myk og behagelig innføring og utdragelse av bladet, sliren har også fått en ring for festing på belte, denne også i sort skinn.


Bladet er polert til en jevnere og blankere finish, det har fortsatt noen "skjønnhets flekker" men det var begrenset hvor mye jeg ville slipe på et såpass tynt blad, uansett så føler jeg det er mer passene at kniven ikke er helt strøken med tanke på hva det skal forestille, bønder og sivile hadde ikke akkurat tilgang på materialer og utstyr til å lage kniver av høy kvalitet og heller ikke råd til å få en smed til å lage flotte kniver for seg.


Følg med på nettsiden, Facebook siden min eller instagram for fremtidige prosjekter, det ser ut til at det muligens nærmer seg at jeg kan begynne å lage helt egne kniver og sverd fra bunnen av, det blir veldig spennende.

10 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page